"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

пʼятницю, 18 вересня 2015 р.

ТОП-10 ПРОДУКТІВ, ЯКІ ЗДАТНІ ЗІПСУВАТИ НАСТРІЙ

Прийом їжі може не лише додати енергії та життєвих сил, але й зіпсувати настрій, якщо неправильно підібрати страви. Пропонуємо вам 10 продуктів харчування, які варто вживати обережно, якщо хочете довше бути у гарному гуморі.

ФОТО: QWRT, HQWALL.NET, SLOVOVOLYNI.COM

Смажене м'ясо

Ковбаси, копчене м'ясо і тому подібні продукти містять багато консервантів і нітратів, які можуть викликати мігрені і в цілому негативно впливають на настрій.

Фрукти і овочі з залишками пестицидів

Деякі продукти можуть містити залишки нейротоксинів, це відбувається, якщо рослини оброблялися пестицидами. Вони можуть провокувати депресію, тому намагайся купувати продукти у перевірених фермерів або органічні. Найбільш пестициди накопичують: яблука, персики, нектарини, полуниця, виноград, селера, шпинат, солодкий перець, огірки і помідори черрі.

Газована вода

Навіть якщо це не енергетик, газована вода містить багато цукру. Він провокує перепади настрою і в цілому негативно позначається на здоров'ї.

Смажені продукти

Насичені жири в картоплі фрі, гамбургерах та іншому фаст-фуді крім того, що погіршують настрій, сприяють розвитку серцево-судинних захворювань. Мононенасичені жири (оливкова олія) і поліненасичені жири (омега-3) мають протилежний ефект. Зроби вибір на користь гриля, випічки або приготування на пару.

Чіпси

Цей продукт містить дуже багато Омега-6 жирних кислот, які присутні в жирі, на якому вони смажаться. Він здатний викликати перепади настрою і гіперактивність. Якщо тобі хочеться перекусити, вибирай більш натуральні продукти.

Маргарин

Це один з продуктів, які псують настрій і впливають на рівень інсуліну. Це відбувається через високий вмісту тих же Омега-6 жирних кислот. Звичайне вершкове масло набагато корисніше.

Нектари

У цих напоях міститься дуже багато фруктози, яка сприяє підвищенню рівня цукру в крові. Після того. як він засвоїться організмом, твій настрій різко погіршиться. Якщо дуже хочеться солодкого, краще з'їсти ложечку меду.

Очищене зерно

З'їсти білий хліб, булочку або бублик рівнозначно тому, якби ви з'їли кілька ложок цукру. Прості вуглеводи призводять до погіршення метаболізму, набору ваги і погіршення настрою.

Арахіс і насіння гарбуза

Якщо ти смажиш їх самостійно, то додай трохи морської солі і розмарину, вийде смачно і здорово. Ці продукти в упаковці містять штучні ароматизатори, які викликають мігрені, і бромат калію, який поглинає йод, і провокує депресію.

Соєвий йогурт

У ньому багато насичених жирів, які негативно позначаються на настрої. Та й користі від такого продукту не багато.

Джерело: korysniporady.com.ua.

Опублікувала Наталія Середюк

- See more at: http://tvoemisto.tv/news/top10_produktiv_yaki_zdatni_zipsuvaty_nastriy_72824.html#sthash.lcvjKj1E.dpuf

четвер, 17 вересня 2015 р.

Не только рыба фугу. 12 "ядовитых" продуктов на вашем столе

Anews.com3д

k

Человек – единственное существо на земле, которое может подвергнуть себя смертельному риску только ради забавы или удовольствия. Мы даже из еды делаем опасный аттракцион, взять хоть рыбу фугу, которой, как известно, можно насмерть отравиться: ее и запрещали, и пугали статистикой, но японцы, как и многочисленные туристы, продолжают «щекотать себе нервы».

Впрочем, необязательно гоняться за экзотикой, чтобы сыграть в кулинарную «русскую рулетку». Эти продукты знакомы вам не понаслышке, но знали ли вы, что они могут быть ядовиты?

1. Сырые орехи кешью

Яд: аллергический токсин урушиол, который также содержится в ядовитом плюще

Как действует: вызывает чрезвычайно болезненную сыпь на коже

Интересный факт: «сырые кешью» в супермаркетах, на самом деле, обработаны горячим паром, убивающим едкое вещество. Но, покупая, выбирайте только целые: засохшие и сморщенные уже непригодны в пищу.

2. Картошка и помидоры

Яд: соланин

В клубнях картофеля содержится в малом количестве (до 0,05%), но в позеленевших и проросших картофелинах его уровень значительно повышается. Максимальной концентрации достигает в ростках и под кожурой.

Опасный соланин также содержат незрелые зеленые помидоры. Уровень токсина снижается, когда плоды начинают светлеть, становясь беловатыми или слегка розоватыми – тогда их уже смело можно мариновать и засаливать.

Как действует: возбуждает, а затем угнетает нервную систему, нарушает пищеварение. Впрочем, сильное отравление наступает, только если съесть несколько килограммов зеленых помидоров или нечищеной сырой картошки.

Симптомы: головная боль, слабость, спутанность сознания, диарея и рвота, в тяжелых случаях – судороги и кома

3. Фермерский лосось

Яд: 13 разных токсичных веществ, в том числе полихлорированные дифенилы, которые относят к группе стойких органических загрязнителей. Одно исследование обнаружило, что в искусственно выращенном лососе их уровни выше, чем в диком.

Как действует: подавляет иммунитет, поражает кожу, печень, почки, нервную систему и даже провоцирует развитие рака. А хуже всего то, что эти вещества приводят к мутациям, сказываясь на здоровье потомков.

Это нужно знать: если есть фермерский лосось не больше 2-х раз в месяц, это не повредит здоровью. Но если не хотите рисковать, то лучше перейти на дикий лосось.

4. Листья ревеня

Яд: щавелевая кислота

Как действует: образует губительные кристаллические отложения в почках

Симптомы: затрудненное дыхание, тошнота, диарея, боль в глазах, жжение во рту и в горле, красный оттенок мочи

5. Абсент

Яд: токсичный для человека туйон, большое количество которого содержат эфирные масла горькой полыни – важнейшего компонента этого алкогольного напитка

Как действует: рассеивает внимание, а в больших дозах вызывает мышечные спазмы и судороги и оказывает губительный эффект на клетки головного мозга, почек и печени

Интересный факт: то, что туйон вызывает галлюцинации, так и не доказано (хотя многие источники продолжают это утверждать), а привыкание к абсенту вредно не столько из-за яда, сколько из-за спирта

6. Бузина

Яд: цианид, содержащийся в листьях, стеблях и семенах

Как действует: если употребить недозревшие или неправильно приготовленные ягоды, то можно получить сильнейшую диарею и даже судороги

Симптомы: уже через несколько минут может появиться головная боль, головокружение, сонливость, пониженное давление, тошнота и одышка

7. Карамбола

Яд: нейротоксин, который могут отфильтровать только абсолютно здоровые почки

Как действует: поражает мозг и нервную систему, причем человек с проблемными почками отравится уже от 100 мл сока карамболы

Симптомы: бессонница, приступы икоты, рвота, онемение, мышечные судороги, слабость и растерянность

8. Фруктовые косточки

Яд: синильная кислота, которая присутствует в вишневых/черешневых, абрикосовых и персиковых косточках, а также в яблочных семечках

Как действует: вызывает кислородное голодание тканей, нарушая функции центральной нервной системы

Симптомы: в результате острого отравления учащается дыхание, развивается одышка, давление повышается, а сердечный ритм замедляется. Правда, чтобы так сильно отравиться, нужно поедать мякоть этих косточек стаканами

9. Мускатный орех

Яд: миристицин – психотропное вещество, снижающее способность клеток мозга к передаче нервных сигналов и вызывающее неприятные галлюцинации

Как действует: употребление в больших дозах приводит к сильному сердцебиению, спазмам и конвульсиям, обезвоживанию и смерти. Причем эпилепсия может начаться уже после 5,6 граммов, а один целиком съеденный орех вызывает чувство обреченности и психоз.

Симптомы: взволнованность, сбивчивость, головные боли, тошнота и головокружение, сухость во рту, покраснение глаз и расстройство памяти

10. Сырой (непастеризованный) мед

Яд: андромедотоксин, содержащийся в цветочном нектаре вересковых растений

Как действует: нарушает работу клеточных рецепторов, сначала возбуждая, а затем угнетая центральную нервную систему, что может закончиться смертью

Симптомы: головокружение, слабость, повышенная потливость, тошнота и рвота. Через мед в организм человека попадает не так много токсина, так что симптомы обычно проходят в течение суток. Но все равно, поедать сырой мед столовыми ложками – плохая идея.

11. Тунец

Яд: ртуть, которую некоторые виды рыб и моллюсков накапливают в своем организме

Как действует: это чрезвычайно опасное химическое вещество и его соединения поражают желудочно-кишечный тракт, почки, печень и нервную систему. А еще ртуть даже в небольших количествах представляет особую угрозу для развития ребенка, поэтому беременным женщинам, кормящим матерям и детям лучше совсем отказаться от тунца.

Это нужно знать: тепловая обработка продукта не уничтожает ртуть. В Бразилии, Китае, Канаде и некоторых других странах среди групп населения, живущих рыбной ловлей, до 17 детей на 1 тысячу страдают от умственных расстройств.

12. Попкорн для микроволновки

Яд: диацетил, который содержится в ароматизаторах, придающих попкорну вкус масла

Как действует: под воздействием микроволн высвобождает токсичные пары, нарушающие работу легких

Это нужно знать: в основном опасности подвергаются работники фабрик-изготовителей, но отравиться можно и дома, если часто увлекаться попкорном и постоянно вдыхать пар при открытии готового пакета. Пока что известен один случай, когда человек испортил себе легкие, пожирая дома попкорн – правда, он готовил его дважды в день в течение 10 лет!

Между прочим, хорошо знакомые вам продукты могут удивить не только неожиданными веществами в своем составе, но и внешним видом – попробуйте, например, угадать по фото, что вы перед собой видите.

http://www.anews.com/ua/post/30601295/?innercatid=6&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F

 

неділю, 13 вересня 2015 р.

Які пластикові пляшки безпечніші для здоров'я?

·         Іріна Рудська, Євген Довбуш | Велика Епоха

П'ятниця, 11 вересня 2015 року

·         13

Мінеральна вода, соки, молочні продукти, пиво — все це продається в пластикових пляшках. Але полімери, з яких виготовляють пляшки, містять у собі токсичні елементи. Чи проникають вони в рідину, яку ми споживаємо? Чи перевищують шкідливі речовини допустиму норму, що шкодить здоров'ю?

Фото: econet.ru

На стінках пляшки, якщо придивитися, є позначення — цифра в трикутнику і під ним напис: PET (PETE), HDP (HDPE), PVC (V), LDPE, PP, PS, РС або пластмаса без спеціальних знаків. Важливо розуміти, яку інформацію несуть ці знаки*.

Пластикові пляшки виготовляють із різних полімерів, і потенційно вони можуть завдати шкоди здоров'ю в різному ступені. Щоб зрозуміти, наскільки вони шкідливі, слід звернути увагу на вид пластику, зазначений у нижній частині пляшки.

Види пластику, використовуваного для виготовлення пляшок:

∙ PET (PETE) — поліетилентерефталат. Це одноразові пляшки. Відносно безпечні, але можуть виділяти в рідину речовини, що порушують гормональний баланс людини, а також важкі метали. Найкраще не зберігати в них воду тривалий час.

∙ HDP (HDPE) вважається одним з безпечних видів пластика. Фахівці рекомендують, якщо є можливість, купувати мінеральну воду в пляшках із позначенням HDP. З такого матеріалу виготовляють упаковку для шампунів, відбілювачів, мийних засобів.

∙ PVC (V) — полівінілхлорид. Такий пластик використовують для виготовлення пляшок під олію, для пакування дитячих іграшок, обшивки комп'ютерних кабелів, пластмасових труб для сантехніки, садових шлангів та іншого. Харчова плівка з полівінілхлориду за певних умов виділяє токсичні речовини, тому краще уникати покупки продуктів у пляшках із позначенням PVC і знайти їм відповідну заміну.

∙ LDPE — поліетилен низької щільності. Вважається одним із безпечних видів пластика. З нього виготовляють пакети для супермаркетів. Вода, налита в пляшку з такого матеріалу, залишається чистою. У неї практично не виділяються речовини з пластику.

∙ PP — поліпропілен. Як правило, він має білий або напівпрозорий колір. Можливо, це найбезпечніший вид пластику, з нього виготовляють навіть пляшечки для немовлят, а також контейнери для йогурту та інше. Одна з його цінних якостей — термостійкість, він не плавиться під час нагрівання.

∙ PS — полістирол. Завдяки своїй легкості і міцності, матеріал використовується для виготовлення контейнерів для швидкого харчування, стаканчиків для кави та чаю та іншого одноразового посуду, контейнерів для яєць, для упаковки м'ясних продуктів. Разом із тим, полістирол зовсім не придатний для гарячих продуктів, оскільки в ході нагрівання виділяє токсичні речовини.

∙ РС або пластмаса без спеціальних знаків — полікарбонат, найнебезпечніший вид пластику. З нього виготовляють пляшки для води і харчові контейнери. Зберігати воду в такій пляшці небезпечно: пластик виділяє речовину бісфенол А, яка руйнує ендокринну систему організму, пригнічує вироблення гормонів, викликає ріст ракових клітин передміхурової залози, порушення імунітету.

Альтернативні рішення:

Фото: Reciclado Creativo/flickr.com

— Щоб захистити себе, купуйте напої, такі як сік, молоко та ін., у пляшках зі скла.

— використовуйте пляшки з екологічного матеріалу, тобто такого, який, на відміну від описаних вище в цій статті, розкладається в природі. Такими себе позиціонують:

·  Ecosoft (1 л, 260 грн);

·  Tupperware (1 л, 189 грн);

·  Kor Delta (750 мл, 479 грн);

·  Vapur (2 шт по 480 мл за 120 грн — пляшки більшого обсягу, які продаються в інтернеті, на жаль, ми не знайшли.

— Поставте у себе вдома фільтр для води.

— Самостійно робіть сік за допомогою соковижималки.

— Якщо ви все ж купили сік, олію, кефір або інші продукти у пластиковій упаковці, перелийте їх для зберігання в скляний посуд.

— Для пластикових пакетів є як мінімум чотири альтернативи.

Що робити з відходами?

Якщо ви все-таки купуєте воду або інші продукти в пластиковій упаковці, подбайте про те, щоб вона не була викинута разом із загальним сміттям, адже пластик переробляється природою сотні й тисячі років, а речовини, які будуть у цьому процесі виділятися, забруднять воду, ґрунт і повітря.

Наразі пластик вже завдав серйозної шкоди навколишньому середовищу. ЗМІ повідомляли, що у Світовому океані плаває близько 270 тисяч тонн пластику, від чого, зокрема, страждають корали Великого бар'єрного рифу.

Пластик у Києві можна здати в пункти вторсировини «Київміськвторресурси» — їхнє розташування дивіться на карті від «Великої Епохи» (іконки у вигляді «будиночків»):

*Інформація про те, чим відрізняються і що означають ті чи інші знаки на пластикових пляшках, взята з econet.ru.

http://www.epochtimes.com.ua/zdorovyi-sposib-zhyttya/yaki-plastikovi-plyashki-bezpechnishi-dlya-zdorovya-121234