"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

вівторок, 9 серпня 2011 р.

§TURTLE NEWS: [FOOD] Радіація у грибах з ринку у десятки разів перевищує норму


Попри заборону продавати дикорослі гриби, у столичних підземних переходах і біля станцій метро стоять бабусі з корзинами лисичок і сироїжок.
Усі продавці запевняють, що збирали гриби самі і в "екологічно чистих" районах, пише "Комсомольська правда".
За словами жінок, що продавали біля метро "Святошин", свій товар вони зібрали у Житомирській області біля Новоград-Волинського.
"Гриби гарні. Гарантую: гриби чисті. Самі їх їмо!", - нахвалювала лисички і білі літня продавчиня.   
Однак, у Київській міській держлабораторії ветмедицини її слова поставили під сумнів.
Придбані в жінки лисички шокували лікаря-радіолога Людмилу Гусак, яка проводила дослідження грибів.
"Нічого собі! Гарні грибочки - 12 тисяч беккерелів на кілограм... Норма перевищена в 24 рази! Де ви їх знайшли? Ми такого давно не бачили. Буває, що радіонуклідів забагато, але щоб настільки", - сказала Гусак.
Вона додала, що з'ївши такі гриби, людина не вмре й не занедужає відразу, але, якщо цезій буде такими великими дозами накопичуватися в організмі, це призведе до серйозних патологій.
"При тривалому потраплянні радіонукліда в організм зростає ймовірність захворювання лейкозами, знижується імунітет і збільшується ризик виникнення пухлин", - розповіла Гусак.
Тому фахівці наполегливо радять не купувати дикоростучі гриби на стихійних ринках. Не варто і збирати гриби недосвідченим грибникам, адже  цього року в Києві вже отруїлися 26 осіб. 
Фото liveinternet.ru
http://kiev.pravda.com.ua/news/4e4108700f9c0/

Немає коментарів:

Дописати коментар