"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

пʼятницю, 11 липня 2014 р.

У харчовій упаковці виявили багато поганого

У різного роду харчовій упаковці, включаючи і консерви, міститься більше 175 найнебезпечніших хімікатів, пов'язаних з чоловічим безпліддям, родовими дефектами і раком. До такого сумного висновку дійшли британські дослідники.

Експерти з Food Packaging Forum в Англії перевірили найпоширеніші типи харчової упаковки. Виявилося, що вони містять більше 175 потенційно небезпечних для здоров'я людини хімічних субстанцій, які пов'язані з ризиком розвитку раку, чоловічим безпліддям, генітальними деформаціями, а також гормональними порушеннями в організмі. Як вважають експерти, ці субстанції цілком можуть перейти з упаковки в продукти харчування, які вона приховує.

На думку вчених, ринок виробництва харчової упаковки потребує в набагато більш суворої регуляції. Науковці виявили небезпечні хімікати у фользі, консервних банках, а також у деяких видах обгорткового паперу і пластикових контейнерах. Правда, британське Агентство з харчових стандартів відразу ж поспішило виступити із заявою про те, що всі подібні продукти повністю відповідають прийнятим в ЄС нормативам.

Експерти агентства не сперечаються з тим, що деякі різновиди харчової упаковки містять ті чи інші небезпечні хімікати, але їх загальна кількість не виходить за безпечний рівень. Серед виявлених хімікатів називають фталати, які широко використовуються в пластиці і викликають рак з чоловічим безпліддям, а також бензофенони в чорнилі і папері.

Автори дослідження підкреслюють, що відповідно до діючих правил ЄС токсичні матеріали можуть бути легально використані при виробництві деяких видів харчової упаковки, але не для товарів широкого користування, на зразок комп'ютерах, текстилю та фарб. І це виглядає досить дивно, так як «отруєна» харчова упаковка представляє для здоров'я людини велику небезпеку.

http://ukrhealth.net/u-xarchovij-upakovci-viyavili-bagato-poganogo5655/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар