Морозиво – ласощі, що смакують у будь-яку погоду. Люди, які їдять багато морозива, обов'язково оптимісти. Американські учені провели дослідження, за результатами якого виявили, що поїдання холодного десерту активізує ділянки головного мозку, які відповідають за відчуття радості.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPAQVmie-NqrOYp1HH5xfL0ndCmUMpdpkqq073rZicmPRyMeJovwJxvuscL02sKmPkOuxw-I6mYqjxO3miqViOKGVLBw0pjojRdgq9M0b5q51blmTItcTGg_SIravVrJIM6ZxGOlzSY3g/s400/75070-178x122.jpg)
Дієтологи стверджують, що пломбір та ескімо можуть бути повноцінною їжею – у них багато поживних речовин. Втім, лише у тому випадку, якщо морозиво виготовлене з натурального молока і у ньому мінімум барвників та консервантів. А такого морозива у нас не так уже й багато.
Замість молочних жирів – пальмова олія
Незалежний центр споживчих експертиз "Тест" провів експертизу сімейного морозива кількох торгових марок. "В усіх видах було заявлено, що у морозиві використовують рослинні жири, тому тест на ідентифікацію жирів ми не проводили. Виготовляти морозиво на основі рослинних жирів в Україні не заборонено. Щоправда, відповідно до нормативних документів, молочне морозиво, вершкове та пломбір – виключно молочні продукти, і у їх виробництві не можуть застосовуватися рослинні жири. Якщо ж використано пальмову, кокосову чи іншу рослинну олію, продукт має називатися "морозиво з комбінованим складом сировини". Але цієї норми не дотримуються, і на упаковках пишуть лише "морозиво", – каже керівник експертно-аналітичного відділу НЦСЕ "Тест" Ніна Кільдій. – Звичайно, хочеться, аби полуничне морозиво було виготовлено на основі додавання натуральної полуниці, але виготовляти ягідне морозиво на самих лише барвниках та ароматизаторах теж не заборонено. Але знову ж таки, усе це має бути зазначено на етикетці, аби покупець мав можливість обирати. На жаль, у нас склад, зазначений на упаковці, не завжди відповідає тому, що всередині".
За словами Ніни Кільдій, купуючи морозиво, варто звертати увагу не лише на його вміст, а й на форму. Морозиво – продукт, якість якого залежить на 50 відсотків від виробника, а ще на 50 – від умов зберігання. Якщо брикет деформований або упаковка пошкоджена, краще не брати. Це означає, що морозиво тануло і його повторно заморозили, а це не могло не позначитись на його якості. Думаєте, якщо морозиво зберігають при мінусових температурах, то у ньому не може бути шкідливих мікроорганізмів? Помиляєтесь. Усе-таки це молочний продукт, якщо навіть виготовлений зі сухого молока. А саме неякісні молокопродукти найчастіше є причинами отруєння. У двох зі семи протестованих видів морозива виявили кишкову паличку. Поки морозиво у морозильнику – вона не розмножується, але коли воно починає танути – бактерії "відживають".
Не морозиво, а фруктова бурулька
Морозиво добре впливає на колір шкіри і погано – на талію. Тим, хто стежить за фігурою, не варто захоплюватись пломбіром. Цей вид морозива містить найбільше жирів – від 12 до 20%, а отже, є найкалорійнішим. Вершкове морозиво може мати 8-11,5% жирності. Щоправда, тестування показало, що практично у всіх видах морозива жирність не дотягує до заявленої виробником.
Найменше калорій має безмолочне морозиво – плодово-ягідне та заморожений сік. Тут головне, аби плоди-ягоди були справжні. Але це рідкість. Одні виробники справжні фрукти розбавляють різними наповнювачами і добавками, а в інших – фруктами навіть не пахне. Фруктовий лід, який люблять діти і панночки, що намагаються схуднути, – це переважно цукровий сироп з композицією барвників та ароматизаторів. ДСТУ це не забороняє – у нормативах є поняття "ароматизоване морозиво".
Щоправда, фруктовий лід чи заморожений сік – прекрасний спосіб захворіти ангіною посеред літа. Традиційне молочне морозиво фрезерують, тобто збивають та насичують повітрям при мінусовій температурі. Повітряні бульбашки не лише роблять текстуру морозива пухкою та м'якою, а й захищають слизові оболонки від переохолодження. У замороженому ж соці цих бульбашок практично немає. Їсти таке морозиво все одно що смоктати бурульку взимку. Якщо хочеться фруктового льоду – краще вичавити свіжий сік і заморозити його вдома. Принаймні там не буде консервантів.
"Багато людей стежать за фігурою, тому почали випускати морозиво без цукру. Це означає, що у ньому використано цукрові замінники, а з ними треба бути обережними, – каже Ніна Кільдій. – Скажімо, еспар не можна вживати хворим на фенілкетонурію, а ацесульфан калію – дітям до семи років. Цей же замінник часто використовують і у жувальних гумках. А саме діти люблять і морозиво, і жуйки, тому мамам треба уважно читати все, що позначено на етикетці"
Замість молочних жирів – пальмова олія
Незалежний центр споживчих експертиз "Тест" провів експертизу сімейного морозива кількох торгових марок. "В усіх видах було заявлено, що у морозиві використовують рослинні жири, тому тест на ідентифікацію жирів ми не проводили. Виготовляти морозиво на основі рослинних жирів в Україні не заборонено. Щоправда, відповідно до нормативних документів, молочне морозиво, вершкове та пломбір – виключно молочні продукти, і у їх виробництві не можуть застосовуватися рослинні жири. Якщо ж використано пальмову, кокосову чи іншу рослинну олію, продукт має називатися "морозиво з комбінованим складом сировини". Але цієї норми не дотримуються, і на упаковках пишуть лише "морозиво", – каже керівник експертно-аналітичного відділу НЦСЕ "Тест" Ніна Кільдій. – Звичайно, хочеться, аби полуничне морозиво було виготовлено на основі додавання натуральної полуниці, але виготовляти ягідне морозиво на самих лише барвниках та ароматизаторах теж не заборонено. Але знову ж таки, усе це має бути зазначено на етикетці, аби покупець мав можливість обирати. На жаль, у нас склад, зазначений на упаковці, не завжди відповідає тому, що всередині".
За словами Ніни Кільдій, купуючи морозиво, варто звертати увагу не лише на його вміст, а й на форму. Морозиво – продукт, якість якого залежить на 50 відсотків від виробника, а ще на 50 – від умов зберігання. Якщо брикет деформований або упаковка пошкоджена, краще не брати. Це означає, що морозиво тануло і його повторно заморозили, а це не могло не позначитись на його якості. Думаєте, якщо морозиво зберігають при мінусових температурах, то у ньому не може бути шкідливих мікроорганізмів? Помиляєтесь. Усе-таки це молочний продукт, якщо навіть виготовлений зі сухого молока. А саме неякісні молокопродукти найчастіше є причинами отруєння. У двох зі семи протестованих видів морозива виявили кишкову паличку. Поки морозиво у морозильнику – вона не розмножується, але коли воно починає танути – бактерії "відживають".
Не морозиво, а фруктова бурулька
Морозиво добре впливає на колір шкіри і погано – на талію. Тим, хто стежить за фігурою, не варто захоплюватись пломбіром. Цей вид морозива містить найбільше жирів – від 12 до 20%, а отже, є найкалорійнішим. Вершкове морозиво може мати 8-11,5% жирності. Щоправда, тестування показало, що практично у всіх видах морозива жирність не дотягує до заявленої виробником.
Найменше калорій має безмолочне морозиво – плодово-ягідне та заморожений сік. Тут головне, аби плоди-ягоди були справжні. Але це рідкість. Одні виробники справжні фрукти розбавляють різними наповнювачами і добавками, а в інших – фруктами навіть не пахне. Фруктовий лід, який люблять діти і панночки, що намагаються схуднути, – це переважно цукровий сироп з композицією барвників та ароматизаторів. ДСТУ це не забороняє – у нормативах є поняття "ароматизоване морозиво".
Щоправда, фруктовий лід чи заморожений сік – прекрасний спосіб захворіти ангіною посеред літа. Традиційне молочне морозиво фрезерують, тобто збивають та насичують повітрям при мінусовій температурі. Повітряні бульбашки не лише роблять текстуру морозива пухкою та м'якою, а й захищають слизові оболонки від переохолодження. У замороженому ж соці цих бульбашок практично немає. Їсти таке морозиво все одно що смоктати бурульку взимку. Якщо хочеться фруктового льоду – краще вичавити свіжий сік і заморозити його вдома. Принаймні там не буде консервантів.
"Багато людей стежать за фігурою, тому почали випускати морозиво без цукру. Це означає, що у ньому використано цукрові замінники, а з ними треба бути обережними, – каже Ніна Кільдій. – Скажімо, еспар не можна вживати хворим на фенілкетонурію, а ацесульфан калію – дітям до семи років. Цей же замінник часто використовують і у жувальних гумках. А саме діти люблять і морозиво, і жуйки, тому мамам треба уважно читати все, що позначено на етикетці"
Газета "Високий замок"
Немає коментарів:
Дописати коментар