"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

четвер, 9 липня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Полуничне морозиво – без полуниці, а вершкове – без молока

Морозиво – ласощі, що смакують у будь-яку погоду. Люди, які їдять багато морозива, обов'язково оптимісти. Американські учені провели дослідження, за результатами якого виявили, що поїдання холодного десерту активізує ділянки головного мозку, які відповідають за відчуття радості.

Дієтологи стверджують, що пломбір та ескімо можуть бути повноцінною їжею – у них багато поживних речовин. Втім, лише у тому випадку, якщо морозиво виготовлене з натурального молока і у ньому мінімум барвників та консервантів. А такого морозива у нас не так уже й багато.

Замість молочних жирів – пальмова олія

Незалежний центр споживчих експертиз "Тест" провів експертизу сімейного морозива кількох торгових марок. "В усіх видах було заявлено, що у морозиві використовують рослинні жири, тому тест на ідентифікацію жирів ми не проводили. Виготовляти морозиво на основі рослинних жирів в Україні не заборонено. Щоправда, відповідно до нормативних документів, молочне морозиво, вершкове та пломбір – виключно молочні продукти, і у їх виробництві не можуть застосовуватися рослинні жири. Якщо ж використано пальмову, кокосову чи іншу рослинну олію, продукт має називатися "морозиво з комбінованим складом сировини". Але цієї норми не дотримуються, і на упаковках пишуть лише "морозиво", – каже керівник експертно-аналітичного відділу НЦСЕ "Тест" Ніна Кільдій. – Звичайно, хочеться, аби полуничне морозиво було виготовлено на основі додавання натуральної полуниці, але виготовляти ягідне морозиво на самих лише барвниках та ароматизаторах теж не заборонено. Але знову ж таки, усе це має бути зазначено на етикетці, аби покупець мав можливість обирати. На жаль, у нас склад, зазначений на упаковці, не завжди відповідає тому, що всередині".

За словами Ніни Кільдій, купуючи морозиво, варто звертати увагу не лише на його вміст, а й на форму. Морозиво – продукт, якість якого залежить на 50 відсотків від виробника, а ще на 50 – від умов зберігання. Якщо брикет деформований або упаковка пошкоджена, краще не брати. Це означає, що морозиво тануло і його повторно заморозили, а це не могло не позначитись на його якості. Думаєте, якщо морозиво зберігають при мінусових температурах, то у ньому не може бути шкідливих мікроорганізмів? Помиляєтесь. Усе-таки це молочний продукт, якщо навіть виготовлений зі сухого молока. А саме неякісні молокопродукти найчастіше є причинами отруєння. У двох зі семи протестованих видів морозива виявили кишкову паличку. Поки морозиво у морозильнику – вона не розмножується, але коли воно починає танути – бактерії "відживають".

Не морозиво, а фруктова бурулька

Морозиво добре впливає на колір шкіри і погано – на талію. Тим, хто стежить за фігурою, не варто захоплюватись пломбіром. Цей вид морозива містить найбільше жирів – від 12 до 20%, а отже, є найкалорійнішим. Вершкове морозиво може мати 8-11,5% жирності. Щоправда, тестування показало, що практично у всіх видах морозива жирність не дотягує до заявленої виробником.

Найменше калорій має безмолочне морозиво – плодово-ягідне та заморожений сік. Тут головне, аби плоди-ягоди були справжні. Але це рідкість. Одні виробники справжні фрукти розбавляють різними наповнювачами і добавками, а в інших – фруктами навіть не пахне. Фруктовий лід, який люблять діти і панночки, що намагаються схуднути, – це переважно цукровий сироп з композицією барвників та ароматизаторів. ДСТУ це не забороняє – у нормативах є поняття "ароматизоване морозиво".

Щоправда, фруктовий лід чи заморожений сік – прекрасний спосіб захворіти ангіною посеред літа. Традиційне молочне морозиво фрезерують, тобто збивають та насичують повітрям при мінусовій температурі. Повітряні бульбашки не лише роблять текстуру морозива пухкою та м'якою, а й захищають слизові оболонки від переохолодження. У замороженому ж соці цих бульбашок практично немає. Їсти таке морозиво все одно що смоктати бурульку взимку. Якщо хочеться фруктового льоду – краще вичавити свіжий сік і заморозити його вдома. Принаймні там не буде консервантів.

"Багато людей стежать за фігурою, тому почали випускати морозиво без цукру. Це означає, що у ньому використано цукрові замінники, а з ними треба бути обережними, – каже Ніна Кільдій. – Скажімо, еспар не можна вживати хворим на фенілкетонурію, а ацесульфан калію – дітям до семи років. Цей же замінник часто використовують і у жувальних гумках. А саме діти люблять і морозиво, і жуйки, тому мамам треба уважно читати все, що позначено на етикетці"

Газета "Високий замок"

Немає коментарів:

Дописати коментар