"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

суботу, 19 грудня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] «Червона зерниста». Ікру якої якості пропонують українцям?


Більшість рибної продукції (зокрема, червоної ікри), яку пропонують українському споживачеві, не відповідає державним стандартам якості. Такими є результати перевірки, проведеної нинішнього року Держспоживстандартом України. Невідповідність стосується і смаку, і запаху, і вмісту шкідливих речовин та мікроорганізмів, і зовнішнього вигляду продукту. Ікру з українських магазинів їсти можна, зазначають захисники прав споживачів. Але ніхто не застрахований від того, що на новорічному столі опиниться неякісний делікатес. Але як відрізнити справжню червону ікру від неякісної та підробної?
3 порушення на 16 випадків

На українському ринку працюють приблизно чотири з половиною сотні фірм із розфасовки та реалізації рибної продукції, повідомила начальник управління Держспоживстандарту України Валентина Гордієнко. Перевірка показала порушення майже на половині підприємств галузі. «Ми запланували перевірку. Але, якщо ми не можемо відібрати зразки, то ми можемо перевірити хоча б по маркуванню. Ми дивимося на консервну банку, а там не завжди написаний склад солі, з чого вона зроблена, не написаний виробник. У нас більше всього певних порушень, наприклад: на етикетці споживчої тари не зазначено повної інформації про продукт, неправильно або не в повному обсязі вказаний склад продукту, не вказується вміст харчових добавок, ароматизаторів, склад продукту на етикетці не відповідає фактичному, не вказані або неправильно вказані умови зберігання та термін придатності». Ще одним порушенням є неповна адреса виробництва або відсутня інформація про адресу та телефон імпортера на етикетці, зазначили в Держспоживстандарті.

Водночас Валентина Гордієнко заспокоює поціновувачів червоної ікри тим, що їсти її можна, відхилення від норм якості не є катастрофічними. «Нема такого, що вона підроблена, що її неможливо споживати. На 16 випадків, у нас 3 порушення, це не такий великий відсоток», запевняє вона.

Купувати ікру все ж треба, бо червона ікра – не просто делікатес і не розкіш, вона корисна для повноцінного харчування, наголошує дієтолог Ігнат Матасар. «Делікатес – це просто назва, але, насправді, це необхідність. Ікра має збалансований вміст вітамінів, жирів, вуглеводів, який необхідний для розвитку майбутнього малюка-риби. Високий вміст і полінасичених жирних кислот, і вітаміну А, і мінералів, і йоду. Там усе збалансоване і дуже швидко засвоюється людським організмом».

Бачили очі, що купували…

Перше, на що варто звертати увагу, купуючи червону ікру – ціна. Оскільки для багатьох такий делікатес є розкішшю, незаможні покупці шукають дешевший товар. Однак, коли 130-грамова баночка ікри коштує менше 40 гривень, купувати її не треба, це  підробка, попереджає співробітник однієї з компаній на ринку рибного виробництва України Дмитро Мозговий. «Маркування треба дивитися, місце виробництва і якість упаковки. Не купувати де доведеться, десь за рогом, а купувати в офіційних мережах. І все залежить від сировини – хто що використовує. Зрештою магазин міг порушити умови зберігання – заморозити продукцію або зберігати без холодильника певний час. І вже все! Яку б сировину ви туди не запхали, ікра вже буде поганою», – запевнив він.

Якщо відкривши баночку червоної ікри, ви відчули рибний запах, побачили ікринки однакового розміру й забарвлення і не помітили плівок – вас не надурили. Ви покуштуєте справжній делікатес, запевняють експерти. Щоправда, в магазині підробку помітити практично неможливо, зауважує Юлія Коваленко, начальник відділу Головного управління в справах захисту прав споживачів у Києві. «Інколи попадаються неякісні ікринки: вони ковзають на зубах, і роздавити їх практично неможливо. Але ж цього в магазині перевірити ми не можемо, лише вдома». Відрізнити якісну ікру він неякісної за зовнішнім виглядом дуже важко, адже зазвичай вона в консервних банках, говорить Юлія Коваленко.

У цьому зв'язку начальник управління Держспоживстандарту України Валентина Гордієнко віддає перевагу ваговій червоній ікрі. Вона запевняє, що вибираючи делікатес на свято, у консервних банках ікру ніколи не купує.

Придивляючись перед покупкою до вагової ікри, звертайте увагу на розсипчастість ікринок. Якщо вони не злипаються, без проблем відділяються одна від одної, якість продукту – на рівні.  

Немає коментарів:

Дописати коментар