"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

четвер, 30 червня 2011 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Американці повертаються до вживання не пастеризованого молока


«Пастеризація була викликана необхідністю, оскільки на початку XIX-го століття панувала антисанітарія. Але тепер, усе змінилося», - Кіті Гокман-Ніколас.
Перед багатьма батьками, особливо дітей молодшого віку, постає питання чим годувати підростаюче покоління у наш час застосування пестицидів, антибіотиків та гормональних препаратів. У Сполучених Штатах чимало батьків повертаються до непастеризованого молока. Прихильники вважають, що таке молоко корисніше для здоров'я дітей. У свою чергу критики стверджують, що ризик підхопити небезпечну хворобу зводить нанівець усі переваги.

Молочна ферма Геджбрук, неподалік столичного Вашингтона – одне з небагатьох господарств, де можна придбати сире, не пастеризоване молоко.

Клієнтка ферми Анна Ельрод почала купувати свіже молоко для свого сина, який часто хворів. Жінка каже, що здоров'я дитини негайно поліпшилося:

«Екзема у сина повністю зникла. Припинилися інфекції вуха. Воно і смакувало нам краще. То ж я перестала купувати молоко в магазині».

Сире молоко має чимало прихильників в Америці, що є повною несподіванкою для експерта з безпеки харчових продуктів Сари Клайн:

«Немає жодних наукових доказів про переваги споживання сирого молока, натомість є усім добре відомі ризики».

Це, наприклад, кишкова паличка, сальмонела та інші бактеріальні захворювання, що може містити сире молоко. При пастеризації молоко нагрівається до температури, що зменшує кількість мікробів. Однак любителі сирого молока наполягають, що процес теплової обробки вбиває усі вітаміни та мікроелементи. Утім Сара Клайн вважає, що ризикувати не варто:

«З появою пастеризації ми знизили ризик спалаху хвороб, спричинених молочною продукцією, з 25% до 1%».

Саме тому у багатьох штатах забороняється продаж непастеризованого молока. Останнім часом влада суворо карає фермерів, які попри заборону, продають сире молоко. На знак протесту підприємці влаштували у Вашингтоні мітинг, на який привезли зі собою корову, подоїли її прямо перед будинком Капітолію і пригостили присутніх свіжим молоком.

Споживачі також шукають шлях оминути заборону. Дехто навіть іде на крайність і купляє корову. Ферма Геджбрук продає 25 акцій на кожну корову. У перекладі на молоко, це означає, що кожен акціонер отримує майже 4 літри молока на тиждень.

Господарство Геджбрук належить родині Кіті Гокман-Ніколас. Власниця  запевняє, що споживати сире молоко з її ферми цілком безпечно:

«Пастеризація була викликана необхідністю, оскільки на початку XIX-го століття панувала антисанітарія. Але тепер, усе змінилося».

Кіті каже, що у першу чергу змінилася методика. Молочні продукти, та й сама ферма постійно перевіряються і отримують найвищі оцінки. Утім, досвід підказує, що проблеми виникають і на самих передових молочних фермах. Бактерії від бруду, гною чи комах можуть легко потрапити у сире молоко, – застерігає Сара Клайн:

«У Сполучених Штатах люди безпечно споживають молоко десятиліттями. На жаль деякі споживачі знову хочуть повернутися у ті часи, коли пити цей напій не було безпечно. Це безглуздя».

Однак для любителів сирого молока, це не аргумент. Вони кажуть, що готові продовжувати боротися за право пити молоко прямо з-під корови.
Голос Америки | Вашингтон
http://www.voanews.com/ukrainian/news/usa/Milk-06-29-2011-124716419.html

Немає коментарів:

Дописати коментар