"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

вівторок, 1 червня 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Nestlé: cкло в каві чи меламін в молоці?


Сьогодні стала свідком ось такої розмови у супермаркеті:

– Падажді, кофє єщьо возьмьом. Я всєгда Нескафе бєру.

– Да ти што!! Гаварят, там стєкло єсть!!

Почувши останню репліку, я теж згадала про скандал навколо продукції швейцарського гіганта Nestlé.

А зацікавила мене ця тема не стільки через те, що я аж так люблю Nescafé, а просто якось згадалося все, що чула раніше про цю компанію.

І тут зловила себе на думці, що більшість того, що чула, так чи інакше пов'язувалося зі скандалами навколо продукції цієї корпорації.
 
«Красива» біографія

Історія Nestlé почалася в 1866 році з винаходу швейцарським фармацевтом Генрі Нестле першої у світі молочної суміші для годування немовлят. Використовуючи молоко, пшеничне борошно і цукор, Генрі Нестле розробив продукт, який отримав назву Farine Lactee Henry Nestlé – «Молочне борошно Нестле».

Nestle належать 456 заводів у 84 країнах світу. За офіційними даними, на сьогодні на підприємствах, що належать швейцарському гіганту, працюють 280 тисяч осіб.

Компанії групи Nestlé виготовляють розчинну каву, мінеральну воду, шоколад, морозиво, бульйони, молочні продукти, дитяче харчування, заморожені продукти, готові сніданки, спеціалізоване харчування та корм для домашніх тварин.

Крім виробництва продуктів харчування, компанія Nestlé також володіє акціями підприємств парфюмерно-косметичної та фармацевтичної промисловості.

На ринку України Nestlé офіційно з'явилася в грудні 1994 року, коли Societe pour l'Exportation des Produits Nestlé SA відкрило своє представництво в Києві, щоб вести активну маркетингову і рекламну підтримку таких всесвітньовідомих брендів, як Nescafé, Nuts, Nestlé, Nesquik, Purina, CPWsa, Maggi, Nestlé Nutrition.

У 1998 році Nestlé придбала контрольний пакет акцій одного із значних кондитерських виробників України – Львівської кондитерської фабрики "Світоч".

У травні 2003 року в Києві засновано компанію «Nestlé Україна», основна мета якої – ведення комерційної діяльності та розвиток дистриб'юторської мережі.

У грудні 2003 року Nestlé придбала 100% акцій ВАТ «Волиньхолдінг» – луцької компанії, яка виготовляє продукцію під відомою торговою маркою «Торчин Продукт». ТМ Торчин входить до числа провідних виробників холодних соусів (майонез, кетчуп, гірчиця, соуси).

У 2010 році ТОВ «Nestlé Україна» придбала ТОВ «Техноком», виробника продуктів швидкого приготування під ТМ «Мівіна»


«Некрасива» біографія

Починаючи з 70-их років назва корпорації Nestlé тісно пов'язується з жорсткою критикою та скандалами, більшість з яких стосуваються продуктів дитячого харчування.

У 1970-х і 1980-х роках Nestlé та ряд інших компаній звинувачували у збуті продуктів дитячого харчування в країнах, що розвиваються.

Їм закидали використання агресивних методів продажу, зокрема, лунали звинувачення в тому, що працівники Nestlé під виглядом медсестер роздавали безкоштовні пробники продуктів, вживання яких призводило до зникнення у матері власного молока.

Стверджувалося, що в результаті цього матері потрапляли в залежність від дорогих продуктів дитячого харчування, які не по кишені більшості верств населення, особливо в країнах, що розвиваються.

До того ж, використання брудної води для приготування дитячого харчування призвело до хвороб і смерті новонароджених.

У 1974 році група Бернських студентів опублікувала дослідження під назвою «Nestlé вбиває немовлят», присвячене цій темі, після чого Nestlé подала на них до суду за образу гідності.

Образою гідності компанія вважала назву публікації, а також твердження про те, що Nestlé винна у смерті тисяч новонароджених.

Судовий процес закінчився в 1976 році. Кожного з тринадцяти обвинувачених оштрафували на символічну суму 300 франків за вибір такої назви для публікації. За всіма іншим пунктам вони були виправдані.

Суддя також порадив Nestlé переглянути свій підхід до маркетингу.

Наприкінці 70-х років у кількох країнах Африки діти отруїлись продуктами Nestle з домішками бензину.

У 1984 році концерн врешті-решт оголосив про свою готовність дотримуватися прийнятих в 1981 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я та Дитячим фондом ООН «Правил у галузі торгівлі замінниками грудного молока».

У листопаді 2000 року у Франції вибухнув скандал, пов'язаний із зараженим морозивом, виготовленим компанією Nestle.

Тести показали, що морозиво було заражене лістерією (бактерія, що викликає ураження центральної нервової системи).

Небезпека була настільки великою, що компанія навіть закликала споживачів утриматися від покупки морозива Nestle і припинила постачання небезпечного товару у магазини.

Усього було вилучено з продажу 114 тис. коробок з морозивом. Проте 39 коробок так і не знайшли, найімовірніше, це морозиво було продано.

У червні 2004 року Загальноросійська асоціація генетичної безпеки оприлюднила результати досліджень, в яких йшлося про те, що п'ять компаній – Nestle, Semper, Kolinska, Gerber, Friesland Nutrition – використовують генно-модифіковані організми у виробництві дитячого харчування.

Аналізи, проведені в незалежній лабораторії, показали, що процентний вміст трансгенних компонентів у вивчених зразках варіював від 50 до 100 відсотків, про що на етикетках не було сказано ані слова.

У відповідь представники названих фірм опублікували спільну заяву, в якій ставили під сумнів достовірність досліджень, а також заявляли, що генно-модифіковану сировину не використовували.

У травні 2004 року в одному з районів Москви під час перевірки санітарні лікарі виявили в дитячому харчуванні «Молоко розчинне з вітамінами і мінеральними речовинами» виробництва Nestle (Польща) і ТОВ «Нестле-фуд» дворазове перевищення вмісту миш'яку.

У листопаді 2005 року до дитячого молока Nestle потрапила типографська фарба з упаковки.

Частину партії, а це 30 млн літрів, конфіскували італійські правоохоронні органи. Решту сам концерн вилучив у Іспанії, Франції, Італії, Португалії.

Крім того, в боротьбі за покупців Nestle опублікувала заяву про нешкідливість фарби і пред'явила претензії компанії-партнерові Tetra Pak, що займалася упаковкою.

У вересні 2008 року керівництво найбільших мереж супермаркетів в Гонконзі заявило про те, що прибирає з прилавків порошкове молоко швейцарського гіганта Nestle, експертиза якого показала наявність у ньому небезпечної для здоров'я речовини меламіну.

Від споживання неякісного молочного порошку в Китаї постраждали понад 6300 малюків. Троє немовлят померли. У більшості дітей діагностували ураження нирок.

Згодом виявилося, що заражене не тільки сухе, але і звичайне молоко.

Останній гучний скандал, пов'язаний з продукцією Nestle, розгорівся 21 травня цього року, коли у штаб-квартирі Nestle S.A. (Швейцарія) оголосили про добровільне відкликання з ринку розчинної кави Alta Rica, Alta Rica Decaff, Cap Colombie, Suraya і Espresso у 100-грамової скляній банці в пластиковій обгортці, який в основному реалізується в Європі.

Таке рішення було ухвалене у зв'язку з підозрою на наявність у деяких з цих банок шматочків скла.

І ось, ще раз перечитуючи написане, я мимоволі починаю задумуватися над тим, як могло трапитися, що після таких гучних скандалів та стількох смертей компанія Nestle не тільки не зникла з ринку харчової промисловості, а й продовжує щорічно збільшувати свої прибутки.

І скільки ще часу і життів необхідно людству, аби нарешті почати протистояти компаніям та корпораціям, які грають за ось такими «чесними» правилами? 

Оксана Пелюшенко для Shkidlyvo.net

Немає коментарів:

Дописати коментар