"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

понеділок, 23 травня 2011 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Чому натуральні продукти вітчизняного виробництва не потрапляють на полиці українських магазинів?



Екологічно чисті молоко і м'ясо вітчизняного виробництва не можуть потрапити на полиці магазинів. Дорогою до українців натуральний продукт наштовхується на законодавчий заслін. Тому органічне сільське господарство розвивається на голому ентузіазмі. І поласувати його продукцією можна лише на самих екологічних фермах. Чому так - з'ясовувала Ірина Драбок.

Ці корови дають екологічно чисте молоко. Усі разом - понад 30 тонн на добу. Є серед них і рекордсменки. Це одна з них - після доїння вона демонструє норовливий характер. Адже за розкладом прогулянка та обід.

Макуха, ячмінь, пшениця, свіжа зелень і жодних хімічних домішок. Такий раціон мешканців органічної ферми. Усе, чим годують, - вирощують на своїх полях.

Семен Антонець, засновник органічної ферми:

- На екологічно чистих кормах, корови утримуються безприв'язно, На фермах приміняємо тільки сіль і крейду для худоби, бо це треба давати. На полі ніяких, гній і селерати.

Без ГМО майданчиком гуляє й майбутній біфштекс. Жодних штучних домішок та ветпрепаратів ця мясна порода не отримує. Після обіду та сонячних ванн худоба й сама не проти збагатити землю добривом власного виробництва.

В Україні таких органічних господарств понад сто сорок. Але чисті харчі до столу українців майже не потрапляють. Молоко, яке забирають з цієї ферми, як окрему продукцію не випускають.

Олексій Ростовський, керівник органічної ферми:

- В общий котьол його зливають і все пошло, отдельно його ніхто не бере. Якби держава підходила, щоб дала якийсь сертифікат чи отдельний переробний цех для нашої продукції, і було б молоко екологічно чисте, і воно, ясно, що було б дороже там на 2-3 гривні, но людина б споживала чисту продукцію, а не ядохімікати.

Органічні господарства в Україні таки сертифікують, щоправда лише закордонні компанії і за європейськими стандартами.

Іван Гавран, провідний інспектор фірми з сертифікації:

- У законі прописано наявність українського національного сертифікаційного органу, але поки що немає і, окрім того, акредитація такого органу ще не відомий процес.

Українські стандарти сертифікації у профільному міністерстві обіцяють розробити в найближчі місяці. Закон про органічне виробництво прийняли лише місяць тому. Фінансування еко- господарств за рахунок держбюджету з тексту викреслили. Мовляв, і без того дороге задоволення.

Микола Безуглий, перший заступник міністра аграрної політики і продовольства:

- Це не дешева річ, в Європі продукція органічного землеробства вдвічі, втричі дорожча, ніж продукція, яка отримана за промисловими технологіями. І українці також повинні розуміти, що не застосування промислових технологій, на привеликий жаль, робить цю продукцію більш дорогою.

Фермери тим часом порахували, за наслідки неякісного харчування - в аптеці доведеться викласти вдвічі більше, ніж за органічні продукти.

Автор: Ірина Драбок. Оператор: Микола Крижанівський. Перший Національний.

Немає коментарів:

Дописати коментар