"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

пʼятницю, 11 травня 2012 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Українці викидають їжі на 5 мільярдів гривень

Українці викидають їжі на 5 мільярдів гривень

В Україну за рік на смітник, за підрахунками незалежних експертів, відправляється приблизно 7 млн. т харчових відходів.

Як пише тижневик «Коментарі», з цього обсягу третину відсортовуються в процесі виробництва, ще третину викидають роздрібна торгівля і кулінарія. Решта 35-40% відправляють у сміття вже безпосередньо у вітчизняних домогосподарствах.

Основні проблеми виробників і торгівлі - неефективні методи збору врожаю, слабкий контроль та логістика (перевезення, зберігання).

За словами керівника проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяни Гетьман, надлишок урожаю овочів і картоплі в сезоні 2011/2012 склав понад 2,2 млн т, зокрема, надлишок картоплі на ринку - більше 1,5 млн. т і овочів борщового набору - близько 0,7 млн. т.

«Весь «зайвий»обсяг овочів довелося викинути на смітник. А це близько 2 млрд. грн. прямих збитків для вітчизняних сільгоспвиробників», - говорить вона.

Але навіть якщо продукти дочекалися свого оптового покупця, це зовсім не означає, що вони не опиняться на смітнику. Так, тільки при доставці продуктів від перепаду температур і неправильного транспортування псується близько 40% овочів і фруктів, близько 30% риби і м'яса і 5-10% молока і молокопродуктів.

Далі настає черга магазинів та ринків поповнювати звалища. Правда, останні йдуть на це неохоче. За допомогою хімії несвіжі продукти в роздробі знаходять «друге життя» і стають приємними на колір і смак.

Але навіть за допомогою таких хитрощів повністю реалізувати продукти харчування не вдається і близько 2 млн. т на рік доводиться утилізувати.

Крім того, за словами генерального директора компанії «Ресторанний консалтинг» Ольги Насонової, в громадському харчуванні (кафе, фастфудах і ресторанах) клієнти залишають в тарілках приблизно до 20% їжі. Недоїденими в основному залишаються прикраси фірмових салатів і гарячих блюд, хоча вони теж їстівні.

За оцінками консалтингового агентства «ААА», річний обсяг зіпсованих українцями продуктів в грошовому еквіваленті складає близько 5-5,5 млрд. грн. Найбільше їжі викидається в період новорічно-різдвяних свят.

http://fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1448177

Немає коментарів:

Дописати коментар