"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

вівторок, 26 травня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Українські молокозаводи перестануть закупляти сировину в населення

Українські молокозаводи перестануть закупляти сировину в населення

Українським молокозаводам можуть заборонити використовувати молоко, куплене у населення, на долю якого нині припадає приблизно 70% закупівель, – повідомляють «Волинські Новини».

Як інформує Корреспондент, така норма міститься у технічному регламенті виробництва молока, розробленому Мінагрополітики в рамках гармонізації законодавства України та ЄС.

Введення нових стандартів загрожує зупинкою більшості молокозаводів та зростанням імпорту в Україну сухого молока та готової молочної продукції, – упевнені експерти.

Текст постанови Кабінету міністрів «Про затвердження технічного регламенту виробництва сирого молока і управління якістю та безпекою» вчора був розміщений на сайті Міністерства аграрної політики. У документі пропонується зобов'язати переробників використовувати лише молоко «із загальним бактеріальним заплідненням 100-500 тисяч КУО на кубічних сантиметрів». Цим параметрам відповідає тільки молоко вищого і 1-го сорту, – зазначають в галузевій асоціації Укрмолпром.

Введення нових стандартів продиктовано необхідністю гармонізації українського законодавства з європейським, наголошується в пояснювальній записці до документу. Тому постанову уряд затвердить вже найближчим часом.

На частку молока вищого і 1-го сортів сьогодні припадає лише 30% всього виробництва, – говорить голова правління Балтського молочно-консервного комбінату дитячих продуктів (ТМ «Ласуня») Микола Василецький. У приватних господарствах неможливо отримати молоко вище 2-го сорту.

За даними компанії Інфагро, у 2008 році обсяг виробництва коров'ячого молока в Україні знизився на 4%, до 11,761 мільйона тонн, у приватних господарствах – на 4,1%, до 9,671 мільйона тонн, у сільгоспвиробників – на 4%, до 2,089 мільйона тонн. З цього обсягу сільгоспвиробники виробили 0,2% молока сорту екстра, 28,2% молока вищого ґатунку, 62,9% – 1-го сорту і 7% – 2-го сорту.

«Внаслідок того, що собівартість молока перевищує його закупівельну ціну (зараз – 1,7-2,4 гривні за літр у сільгоспвиробників, 1-1,4 гривні за літр у населення), А дотацій виділяється недостатньо, утримувати молочну ферму збитково», – говорить голова правління компанії Дакор Мирослав Поліо.

За його словами, його компанія вирішила закрити свою ферму. У цих умовах введення в дію регламенту може привести до зупинки більшості українських молокопереробних підприємств. Ще частина компаній буде змушена розпочати імпорт сирого молока з Білорусі і Польщі, де воно в певні періоди дешевше, ніж в Україні, – зазначає пан Василецький.

«Швидше за все, великі молокопереробники перейдуть на імпорт сухого молока з Білорусі і Європи», – погоджується директор Інфагро Василь Вінтоняк. За його даними, в I кварталі поточного року в Україну вперше було імпортовано 1,5 тисячі тоон сухого молока.

Нагадаємо, молочна галузь відчуває дефіцит молочної сировини. За даними Держкомстату, в 2008 році в Україні виробили 11,7 мільйона тонн молока. Це вдвічі менше, ніж у 2006 році (24,5 мільйона тонн)

Немає коментарів:

Дописати коментар