"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

четвер, 15 жовтня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] На Львівщині фахівці забракували 89 % рибної продукції


Протягом 9 місяців 2009 року фахівці державного нагляду ДП «Львівстандартметрологія» провели 12 перевірок щодо дотримання стандартів, норм і правил під час виробництва та гуртової реалізації риби й рибної продукції на підприємствах Львівської області. Перевірка виявила порушення вимог нормативної документації на 8 підприємствах, як наслідок, забраковано було 89 % перевіреної продукції. На 4 підприємствах, що займались збереженням та реалізацією рибних товарів, забраковано 100 % продукції. Про це ЗІКу повідомили у прес-службі Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики.
Серед низки порушень, зафіксованих інспекторами держнагляду, недостатня підготовка виробництва до випуску продукції (відсутність нормативної документації), недотримання термінів проведення періодичних випробувань, порушення технологічної дисципліни під час виробництва рибної продукції, дефекти зовнішнього вигляду продукції, порушення фізико-хімічних показників (завищена масова частка вологи, занижена масова частка солі), порушення вимог Декрету Кабінету Міністрів України «Про стандартизацію та сертифікацію», недостатній контроль за маркуванням та якістю готової продукції, відсутність сертифікатів відповідності на продукцію, яка підлягає обов'язковій сертифікації.
Серед перевіреної львівськими інспекторами продукції – оселедець атлантичний солений, скумбрія атлантична заморожена, скумбрія холодного копчення, пресерви з оселедця, риба в олії. Всього протягом звітного періоду перевірено 22,018 тонн рибної продукції вартістю 154 тисяч 44 грн.
За результатами перевірок суб'єктам господарювання видано 7 приписів щодо усунення порушень стандартів, норм і правил, 8 приписів щодо заборони реалізації 8 партій продукції, 6 приписів щодо заборони реалізації 6 видів перевіреної продукції.
Порушникам видано 12 постанов про накладення штрафу на загальну суму 18 тис 596 грн. На 10 посадових осіб накладено адміністративних штрафів на суму 2 тис 91 грн.

Як правильно вибирати рибу?

http://uvrk.com/ukr/site/all/1910085548
Відправляючись в магазин або на ринок за рибою, важливо знати не тільки її назва, але і уміти правильно вибрати. Найнадійніший спосіб - купувати живу рибу. Якщо риба не жива, а парна або охолоджена, є дещо досить простих способів визначення свіжості.

Очі у свіжої риби опуклі і прозорі.

Луска гладка, блискуча і щільно прилегла до шкіри.

Зябра рожеві або червоні (без стороннього запаху).

Тушка обов'язково повинна бути пружною - якщо натиснути на неї пальцем, утворюється ямка, яка повинна швидко зникнути.

Запах слабкий, свіжий. Якщо риба виразно "пахне рибою" - це погана ознака.

Свіжа риба тоне у воді, несвіжа спливає.

З мороженою рибою складніше. Свіжість її можна визначити лише за непрямими ознаками: непошкодженій упаковці, відсутності слідів відтавання. Краще всього знайти надійного продавця, який тебе жодного разу не підводив, і купувати у нього.

Немає коментарів:

Дописати коментар