"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

середу, 7 жовтня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Сніданок з… канцерогенами

Останні два тижні вересня увесь західний світ стояв на вухах: у каві, сухих сніданках, які полюбляють мільйони людей, виявили вкрай небезпечний канцероген - акриламід. Його у багатьох продуктах харчування є понад норму. В Канаді акриламід офіційно внесли до списку токсичних речовин, який є невід'ємним додатком до тамтешнього закону про захист довкілля. У США прийнято офіційне розпорядження для харчової промисловості зі скорочення вмісту акриламіду в продуктах. А органи Євросоюзу запропонували внести цю речовину до офіційного переліку "речовин, що викликають дуже значну тривогу" . Причому відразу у двох позиціях - як канцероген (речовина, що спричиняє рак) і як мутаген (викликає не тільки рак, але й інші хвороби, вражаючи генетичний апарат клітин).

- До 2002 року про вміст акриламіду в продуктах ніхто не здогадувався, -розповів Петро Образцов, кандидат хімічних наук. - Сама речовина була відома, знали, що вона має генотоксичні властивості - ушкоджує гени. Знали, що міститься в деяких пластикових упаковках, тютюновому димі, у невеликій кількості потрапляє у воду. У воді його кількість контролювали. І раптом учені із Стокгольмського університету виявили, що в багатьох продуктах вміст акриламіду в сотні і навіть тисячі разів перевищує норму, дозволену для питної води. Це був шок для учених і харчової промисловості. До списку продуктів, які містять акриламід, потрапили не тільки чипси, але і хліб, хлібці, печиво й інші борошняні кондитерські вироби, смажена картопля, сухі сніданки, хрусткі палички з кукурудзи, інших зернових і навіть кава. Шок підсилював і той факт, що учені не розуміли, як ця речовина утворюється. Спочатку думали - з крохмалю, тому що він є у перелічених продуктах. Але з'ясувалося, що акриламід утворюється при високій температурі в результаті реакції амінокислоти аспарагіну і цукрів.

Торік данці довели, що у жінок, що віддають перевагу продуктам з акриламідом, рак грудей виникає у 2 рази частіше, ніж у тих, хто їх уникає. І зробили вони це дуже переконливо. Учені не лише провели опитування жінок щодо їхнього харчування, але і визначили вміст акриламіду в організмі. Є дані, що ця речовина збільшує ризик раку яйників на 79%, матки - на 28%, а нирок - на 59%.

Видання "АіФ" опублікувало таблицю продуктів, що містять акриламід (за даними ВООЗ:

Вміст акриламіду
в продуктах (мкг/кг)

Продукти

Середній вміст

Чипси картопляні

1343

Картопля смажена і фрі

330

Кава (мелена)

200

Кукурудзяні палички і пластівці

167

Сухі сніданки зі злаків
(муслі, пластівці, "зірочки" )

150

Хлібці, печиво, бісквіти, тости

142

Риба і морепродукти

35

Птиця

52

Хліб

30

Олеcь Фолюш      07.10.2009     Суботня пошта 848  

Немає коментарів:

Дописати коментар