"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

четвер, 1 жовтня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Питання щодо якості та безпечності харчових продуктів: шляхи забезпечення потреб внутрішнього ринку України у продуктах дитячого харчування органічного виробництва

Питання щодо якості та безпечності харчових продуктів: шляхи забезпечення потреб внутрішнього ринку України у продуктах дитячого харчування органічного виробництва розглянуто на слуханнях у Комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин 

 Голова Комітету М.Присяжнюк, відкриваючи слухання, зокрема, зазначив, що "якісне дитяче харчування - це запорука того, що ми матимемо міцну, дієздатну націю. Здорове харчування є одним з найважливіших чинників, яке забезпечує нормальний ріст і розвиток дітей, сприяє профілактиці захворювань, продовженню життя людей". При цьому, зауважив М.Присяжнюк, в центрі уваги повинні бути якість харчових продуктів і продовольча безпека. Однак, вважає М.Присяжнюк, в останні роки вітчизняна індустрія дитячого харчування перебуває в складному фінансовому стані, що негативно позначається на обсягах виробництва цієї продукції.

За даними Інституту педіатрії, акушерства та гінекології, додав він, потреба у продуктах дитячого харчування становить 1396 тис. тонн на рік. Водночас, зауважив голова Комітету, у 2008 році його вітчизняне виробництво становило 19 тис. тонн. Суттєво скоротився асортимент продукції, зокрема, в Україні зовсім не виготовляються високобілкові консервовані продукти на основі м´яса та риби, а також дитяче харчування лікувально-профілактичного призначення для харчування дітей з найбільш поширеними захворюваннями: органів травлення і кровотворення, порушення функцій імунної та ендокринної систем, порушеним обміну речовин та інші.

Учасники слухань вважають, що головними причинами зменшення випуску харчових продуктів для дітей є: технологічно складне виробництво, багатокомпонентний асортимент, високі технологічні, фізіолого-медичні, санітарно-гігієнічні вимоги до якості продукції, відсутність пільг, необхідність значних кредитних ресурсів для створення запасів сировинних ресурсів на підприємствах. Крім того, підкреслювалося на слуханнях, уряд підтримує тільки програму підтримки екологічно чистого молока для дитячого харчування. Виробництво іншої сировини в органічних господарствах для потреб дитячого харчування не ведеться.

Промовці наголошували на тому, що вітчизняний ринок дитячих харчових продуктів майже на 80 відсотків складається з імпортних товарів, тоді як вітчизняні продукти дитячого харчування за якістю не поступаються перед ними, а деякі значно перевищують їх.

За словами заступника міністра охорони здоров´я В.Лазоришинця, проблеми якості дитячого харчування частково вирішуються за рахунок дитячих молочних кухонь. Проте, кількість дитячих молочних кухонь щороку зменшується.

Учасники слухання вважають, що найбільш раціональним з гігієнічних позицій є виробництво дитячого харчування на потужних підприємствах із замкненим колом стерильності, оскільки сучасні технології дозволяють виробляти готове дитяче харчування високої якості як для малят, так і для старших вікових категорій і без усіляких ризиків, що мають молочні кухні.

На думку директора Хорольського молококонсервного комбінату М.Гаврилєнкова, сьогодні необхідно створити сприятливі умови для стабілізації та розвитку виробництва вітчизняних продуктів дитячого харчування як загального, так і лікувально-профілактичного. На його думку, потрібно розробити систему економічного стимулювання вітчизняного виробництва продовольчої сировини та харчових продуктів, насамперед для дітей, з використанням прогресивних методів ціноутворення, тарифного регулювання, удосконалення податкового законодавства. Зокрема, він запропоновував скасувати постанову Кабінету Міністрів від 17.04.2008 №373, не обкладати податком на додану вартість імпортне обладнання, що ввозиться в України для виробництва дитячого харчування тощо.

Для гарантування якості продуктів дитячого харчування, учасники слухання пропонували народним депутатам якомога швидше прийняти законопроект про внесення змін до Закону "Про дитяче харчування" (щодо посилення вимог до виробництва та обігу продуктів дитячого харчування. Законопроектом (реєстр. № 4584) пропонується посилити вимоги до продуктів дитячого харчування, безпечності сировини, призначеної для їх виробництва тощо.

Крім того, на їх думку, необхідно також удосконалити законодавчу базу для створення оптимальних умов діяльності вітчизняних підприємств - виробників продуктів дитячого харчування. Учасники вважають, що необхідно запровадити систему перевірки якості на виробництвах харчових продуктів і продовольчої сировини, а також сучасні технології та обладнання, що виключають можливість бактеріального, хімічного і фізичного забруднення. 

http://portal.rada.gov.ua/control/uk/publish/article/news_left?art_id=170490&cat_id=37486 

Немає коментарів:

Дописати коментар