"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

неділю, 1 листопада 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [FOREST] На Черкащині "чистої" риби немає

Іллюстрація до новини ""
Фото: Людмила ТАРАНЕНКО
Про користь риби кажуть усі без винятку лікарі. Але в час, коли водойми щодня забруднюються шкідливими речовинами, риба не може залишатися безпечною для людини. Не менш важливою проблемою є паразити риби, які призводять до тяжких хвороб. Завдає шкоди здоров'ю споживачів і зіпсована внаслідок неправильного зберігання і транспортування рибопродукція.
У рибі вся таблиця Менделєєва
Зараз річкові і морські води дуже забруднені промисловими і сільськогосподарськими стоками. Тому не дивно, що в організмі риб накопичуються отруйні речовини. При вживанні в їжу такої риби можливе отруєння пестицидами, гербіцидами і важкими металами (свинцем, ртуттю тощо).
– Ми постійно перевіряємо вміст у рибопродуктах усіх небезпечних речовин за встановленими нормами, і якщо вони перевищені, то такий товар не потрапить на прилавки, – говорить завідувач іхтіопатологічного відділу Черкаської обласної ветеринарної лабораторії Олексій Бондарчук. – Але повністю "чистої" риби не буває, адже не існує екологічно чистого середовища. Тому незначний вміст забруднення має кожна рибина.
Найбільше небезпечних речовин вбирають в себе дорослі особини. Також не варто аж надто захоплюватися жирними видами риб, адже в них багато діоксинів. Особливо така риба впливає на стан здоров'я вагітних та дітей. Адже різні токсини, виявлені в рибі, можуть передаватися немовлятам через молоко матері.
Рибу годують антибіотиками та гормонами
Кожного дня люди споживають тонни риби. Тому, щоб швидко забезпечити рибою усіх споживачів, її вирощують на спеціальних фермах. Таку рибу розводять із диких особин, але, на відміну від своїх родичів, фермерська має великий вміст жиру. Також для швидкого росту до корму додають гормони. Іноді пестицидами намагаються знищити цвітіння води.
– Коли риба хворіє, то їй дають антибіотики. Але тоді вилов і продаж відкладається, доки хімічні сполуки не вийдуть з її організму. Кожен препарат має свої індивідуальні терміни дії, – говорить заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини Черкаської області Юрій Квас. – І якщо ви сумніваєтесь у якості рибної продукції, яку збираєтесь купити, то попросіть у продавця дозвіл на продаж. Лише за наявності цього документа рибу можна вважати якісною.
У США був випадок, коли на одній із ферм лосось годували забороненими хімічними добавками, а до м'яса риби додавали барвник. Справа дійшла до суду.
– Ми постійно перевіряємо рибні господарства. Певну кількість рибин також відправляємо на дослідження до Києва, де аналізується близько десятка показників. Постійно ведеться обмін інформацією із закордонними колегами, – зауважив Юрій Квас. – Але попри таку перевірку ризик все одно існує. Це стосується стихійних ринків, адже обираючи їх, споживач сам наражає себе на небезпеку.
З рибою їсте і паразитів
Ще однією "рибною загрозою" є паразити. Коли вони заселяють організм, то в першу чергу страждає печінка, жовчні протоки, шлунок. Втім, це не означає, що від улюбленого продукту слід відмовитися, слід лише правильно обробляти рибу перед вживанням.
– Найпоширенішою хворобою в області є опісторхоз, який вражає рибу родини коропових (лящ, плотва, червоноперка тощо). Найбільше такою недугою хворіють жителі Золотоніського, Канівського, Чорнобаївського та Черкаського районів, бо мають тісний контакт із Кременчуцьким водосховищем. Торік захворіли 44 особи, а на початок цього року інфіковано вже п'ятеро, – зазначає завідувачка паразитологічного відділення Черкаської обласної СЕС Галина Остапчук.
Личинки гельмінтів дають про себе знати через два-три тижні: у людини підвищується температура, з'являється слабкість, нудота, іноді кашель. Якщо не звертатися до лікаря, то з'явиться біль у ділянці печінки, яку паразити повільно їдять.
– Найчастіше люди заражаються через недосмажену рибу, через копчену та в'ялену, консервовану у домашніх умовах рибу. Крім гельмінтів ви можете підхопити ще й ботулізм. Щороку в області на цю недугу хворіє 15–20 осіб. До того ж, ця хвороба не має вакцини та доволі підступна: токсин уражає, як правило, не всю рибину, а лише окрему її частинку. Уся сім'я може пообідати стравою, але захворіє лише одна людина. Така собі "російська рулетка", – говорить заступник головного лікаря обласної СЕС Володимир Папач. – У моді зараз також вживання сирої риби, але таке захоплення може призвести до небажаних наслідків. Адже лише надвисока мінусова температура здатна вбити усі мікроби. Але такого обладнання більшість закладів харчування не має.
Морська риба теж може бути заражена паразитами, зокрема анізакідами (уражаються тріскові, окуневі, лососеві, оселедцеві родини риб). Личинки можуть викликати алергію.
Підготував: Анна ОСТАПЧУК
Джерело: "Прес-Центр"

Немає коментарів:

Дописати коментар