"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

четвер, 18 лютого 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Оцінка якості майонезу, що продається на Україні

Впродовж 2009 року територіальні органи державного нагляду Держспоживстандарту України перевірили 54 т 776 кг майонезу на суму 131 тис. 380 грн. Нормативній документації (НД) не відповідало 2 т 134 кг продукції (близько 4 %) вартістю 21 тис. 666 грн.

Загалом було проведено 17 первинних перевірок, під час 10 із них встановлено порушення. Із загальної кількості порушень 90 % стосувались невідповідності вимог до маркування та пакування, 10 % – невідповідностей органолептичних показників.

Невідповідність перевіреної продукції вимогам НД стала можливою через незадовільний контроль продукції та через порушення технологічної дисципліни під час виробництва.

Так, під час перевірки 60 кг столового висококалорійного майонезу "Провансаль" вартістю 673 грн. на одеському підприємстві інспектори Держспоживстандарту виявили порушення вимог щодо маркування. Зокрема, була неповністю вказана назва продукту, її вид (столовий і висококалорійний), недеталізований склад стабілізуючої системи, замість "олія соняшникова рафінована та дезодорована" на упаковці був надпис: "олія соняшникова". Підприємству було видано припис про усунення виявлених порушень НД, припис про заборону реалізації партії продукції, припис про заборону реалізації всієї продукції. Директор підприємства поніс адміністративну відповідальність на суму 756 грн.

Порушення вимог за органолептичними показниками (за рідкою консистенцією продукту) фахівці Держспоживстандарту виявили під час перевірки 85 кг низькокалорійного столового майонезу "Салатний" вартістю 628 грн. на одному із підприємств Донецька. Власнику було видано припис про усунення виявлених порушень НД, приписи про заборону реалізації партії продукції. Також були застосовані штрафні санкції у розмірі 25 % (3 тис. 490 грн.) від вартості реалізованої нестандартної продукції. Складено протокол про адміністративне правопорушення.

За результатами проведених 2009 року перевірок якості майонезу на 3 підприємствах заборонена реалізація 9 партій продукції, видано 6 приписів про заборону реалізації всього товару на 3 підприємствах. За реалізацію неякісної продукції було застосовано 10 штрафів на загальну суму 22 тис. 336 грн.

Крім цього, працівники Держспоживстандарту України впродовж 2009 року перевірили 167 т 891 кг маргарину на загальну суму 1 млн. 295 тис. 370 грн. Вимогам НД щодо маркування не відповідала вся продукція. Загалом було проведено 8 перевірок, на 6 із них виявлені порушення.

Інспектори держнагляду забракували маргарин через недодержання періодичності санітарного контролю виробництва; незадовільну організацію контролю за показниками якості та безпеки сировини і готової продукції; відсутність дозволу державної санітарно-епідеміологічної служби на право виробництва; незадовільний приймальний контроль сировини для хлібопекарської та кондитерської промисловості за маркуванням; відсутність приладу для виміру вологи під час зберігання; відсутність необхідних умов для проведення вимірювання та випробування продукції; необізнаність фахівців підприємства стосовно необхідності узгодження технології виробництва продукції з органами МОЗ України та інші порушення законодавства.

Зокрема, на одному із севастопольських підприємств було виявлено 609 кг м'якого маргарину „Кримське. Екстра" вартістю 7 тис. 558 грн. з порушенням вимог НД щодо періодичності випробувань за вмістом твердих трегліцеридів, за показниками безпеки (токсичні елементи, пестициди), а також за маркуванням: на етикетці вказано „Схвалено інститутом гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва АМН України" без документального дозволу на використання цьогонадпису.

Загалом на 5 підприємствах було заборонено реалізацію 9 партій маргарину, на 1 підприємстві заборонена реалізація всієї продукції. За реалізацію неякісної продукції застосовано 10 штрафів на загальну суму 13 тис. 218 грн.

за даними Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики

Немає коментарів:

Дописати коментар