"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

вівторок, 4 серпня 2009 р.

Як виявити, чи нітратний кавун


У багатьох містах офіційно стартував «кавуновий сезон». Але ще до цієї події товариство захисту прав споживачів «Громадський контроль» провело перевірку якості кавунів, які продаються в магазинах. Отримані результати буквально шокували перевіряльників. Практично у всіх кавунах вміст нітратів перевищив норму удвічі. В одному кілограмі кавуна допускається вміст не більш як 60 міліграмів нітратів. У тих же смугастих ягодах, які потрапили в лабораторію «Громадського контролю», цей показник доходив до 130 міліграмів. При цьому найменшу кількість небезпечних для здоров`я солей азотної кислоти містив найблідіший і явно незрілий на вигляд кавун.

Якщо ж поласувати кавуном, ну, дуже хочеться, вміст нітратів можна перевірити наступними чином: уважно придивитися до плоду, у «нітратного» кавуна м`якоть інтенсивно червоного кольору з легким фіолетовим відтінком, а волокна, які йдуть від серцевини до скоринки, не білі, як у хороших кавунів, а жовтуваті. Якщо ви разітрете шматочок кавуна в склянці води, вона повинна просто помутніти. Це означає, що плід добрий. Якщо почервоніла або порозовіла — перед вами ягода, перегодована нітратами. Розрізати кавун, оглянути зріз: у «шкідливого» поверхня зрізу гладка, у хорошого — крупинчаста.


Український бізнес ресурс

Немає коментарів:

Дописати коментар