"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена" ст.50 Конституції України

пʼятницю, 25 вересня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [FOOD] Масло чи спред?

ImageПачка доброго масла не може коштувати менше як дев'ять гривень


Давньому Римі масло належало до вишуканих продуктів і його могли купити тільки заможні люди. Раніше й у нас цей продукт вважали розкішшю на столі, а у широкий вжиток він увійшов у ХІХ ст., коли почала розвиватися маслоробна промисловість.
Нині цей продукт доступний майже всім, хоча ціна справді якісного масла таки кусається. Але, як запевняють фахівці, масло обов'язково має бути в раціоні людини. "Найкорисніша речовина, яка є у маслі, - це молочний жир, який містить вітаміни А, Е, вітаміни групи В, антиоксиданти. Масло є лікувальним. Якщо на тілі є якась ранка, її варто замазати маслом - і все минеться. Маслом можна лікувати і заїди у дітей, - розповідає Володимира Наговська, доцент кафедри молока і молочних продуктів Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Гжицького. - Але, звісно, справжнім маслом".

У маслі - жодних домішок!

Вершкове масло - це продукт, виготовлений тільки з вершків, до його складу також можуть входити волога і сухі речовини (білки, молочний цукор, вуглеводи - те, що є в молоці).
Відповідно до ДСТУ 2005 року, масло поділяють на такі групи: масло вершкове екстра, масло селянське, масло бутербродне і масло топлене. Ці групи масла різняться між собою вмістом жиру. Так, наприклад, масло селянське повинно мати 72,5% жиру, масло екстра - 82,5% жиру, масло топлене - 99,99%. Для його приготування перетоплюють селянське масло чи інше, щоб забрати всю вологу. Це по суті чистий молочний жир.
Для виготовлення шоколадного масла використовують розтоплений шоколад чи натуральне какао. У фруктове масло, яке сьогодні доволі рідко потрапляє на прилавки магазинів, може входити варення, повидло. Є також і медове масло, до якого додають мед.
"Спред - це продукт, отриманий зі суміші молочного та рослинного жирів. Відповідно до ДСТУ 2005 р., спред має містити не більше як 50% рослинного жиру. Для його приготування використовують пальмову, оливкову, арахісову, соєву й інші олії, які допущені у харчуванні, - розповідає Володимира Олександрівна. - Спреди можуть містити різні додатки - ароматизатори, вітаміни (А, Е), каротин".
Аби вибрати якісне масло, насамперед варто звернути увагу на ціну. Як наголошує Володимира Наговська, пачка доброго масла не може коштувати менш як 910 грн. "Аби приготувати кілограм масла, потрібно 2527 л молока. Якщо заготівельники закуповують молоко по гривні, то вартість сировини обійдеться тільки у 2527 грн, а заробітна плата, енергоносії, експлуатація обладнання, транспортування - це ще стільки ж. Тобто, собівартість масла не може бути нижчою ніж 50 грн за кілограм", - говорить доцент Наговська.
Коли купуєте масло чи спред у фасованих пачках, обов'язково читайте інформацію на упакуванні. "Іноді виробники подають завуальовану інформацію. Пишуть "Селянське", а маленькими літерами - спред. Тож варто читати, що входить у склад, чи є там рослинні жири, чи ні. Якщо ж написано "масло", а в склад входять рослинні жири, то це фальсифікат", - наголошує Юрій Білоногий, завідувач кафедри молока та молочних продуктів, професор Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Гжицького.
Якщо продають масло на вагу й на ньому немає жодної інформації про продукт, то покупець має право попросити у продавця документи. Якщо її не зможуть чи не захочуть надати, краще відмовитися від покупки.

Холестерину боятися не треба

Противники вершкового масло звинувачують його у високому вмісті холестерину. З одного боку, це справді так. Але холестерин - не отрута, а природна речовина, необхідна для життєвих процесів людського організму. Небезпечний не сам холестерин, а порушення хімічної рівноваги в організмі, що призводить до холестеринових відкладень на стінках кровоносних судин. Маслороби стверджують: їхня продукція на рівновагу ніяк вплинути не може, тому що співвідношення холестерину і лецитину у вершковому маслі, як і в крові людини - 1:1. "Ще за Союзу була встановлена норма споживання масла - 2550 г на день, щоб організм нормально працював. Якщо не вживати холестерин, то організм не працюватиме нормально, а сам його вироблятиме, - каже Володимира Наговська. - А те, що дає природа - найкраще для людини".  

Немає коментарів:

Дописати коментар